‘VDAB zet cursisten tweedekansonderwijs onder druk’

June 7, 2018

Het aantal schoolverlaters dat met alleen een ASO-diploma op de arbeidsmarkt komt, is fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport dat VDAB deze week lanceerde. ‘Maar diezelfde VDAB maakt het onze ASO-studenten heel moeilijk om verder te studeren’, zegt Ad Doom, pedagogisch directeur van Centrum voor Volwassenenonderwijs (cvo) Toekomstonderwijs in Antwerpen.

VDAB spreekt over ‘een gemiste kans’ wanneer ASO-leerlingen niet voor een vervolgopleiding kiezen. Het is voor deze schoolverlaters ook moeilijker om aan werk te komen.

Cursisten onder druk

‘VDAB schuift zelf het belang van een vervolgopleiding naar voor, maar voert tegelijkertijd een zeer ontmoedigend beleid tegen mensen die na een mislukte eerste poging hun tweede kans echt willen grijpen’, zegt Doom.

Bij Toekomstonderwijs behalen volwassenen vanaf 18 jaar hun diploma secundair onderwijs. ‘We zien dagelijks dat cursisten door VDAB onder druk worden gezet om hun studie zo snel mogelijk af te ronden en niet te kiezen voor een vervolgopleiding aan de hogeschool of universiteit.’

Zonder diploma geen werk

Volgens het rapport van VDAB blijkt dat hoe hoger het opleidingsniveau, hoe makkelijker een werkzoekende aan een baan geraakt. Met een masterdiploma of professionele bachelor op zak in eender welke richting, is amper 4 procent van de schoolverlaters na een jaar niet aan het werk. Jongeren die het onderwijs verlaten zonder enige kwalificatie hebben het veel moeilijker: van hen was bijna 32 procent nog werkzoekend een jaar nadat ze stopten met school.

← Terug naar overzicht