‘Leerkrachten geven je dat extra zetje’

November 4, 2018

In september startte Philip met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming bij Toekomstonderwijs. Het grootste verschil met het secundair onderwijs? ‘Ik kom graag naar de les. Vroeger haatte ik wiskunde. Nu vind ik het zelfs boeiend!’

Philip werkte jaren zonder diploma al chef in restaurants. Door een ongeval moest hij zijn koksmuts aan de haak hangen. Hij merkte al snel dat een job vinden zonder het juiste papiertje heel moeilijk is.

Toch was de stap om naar het tweedekansonderwijs te gaan groot. ‘Mijn broers hebben allemaal verder gestudeerd en een ervan doctoreert nu zelfs op Harvard’, zegt Philip. ‘Gelukkig steunen ze me, net als mijn ouders. Zelf schaam ik me dat ik nooit mijn diploma heb behaald.’

Vrijstellingsproeven

Philip hoopt in een semester zijn diploma te behalen. Een haalbare kaart dankzij de vele vrijstellingen die hij kreeg op basis van proeven. Daarvoor bereidde hij zich goed voor. Philip vertelt hoe hij het aanpakte: ‘Op de website van Toekomstonderwijs las ik de handleiding voor de vrijstellingsproeven. Daarna heb ik me via Youtubefilmpjes voorbereid op de leerstof.’

Als hij dit semester slaagt voor de twee wiskundemodules en het vak Macusa (Maatschappij, cultuur en samenleving), behaalt hij zijn certificaat Aanvullende Algemene Vorming. In combinatie het certificaat voor de opleiding Kok, die hij nu volgt in avondschool, behaalt hij in januari zijn diploma secundair onderwijs.

Respect en hard werken

‘Alles zou anders gelopen zijn, als ik de leerkrachten van Toekomstonderwijs in het middelbaar gehad zou hebben’, aldus Philip. ‘Ze nemen de tijd om alles goed uit te leggen en behandelen je met respect. Je voelt dat ze een roeping hebben om voor de klas te staan. Ze geven je dat extra zetje en het gevoel dat je het toch kan.’

Philip weet dat hij hard moet werken voor zijn diploma. ‘Gelukkig kan ik met mijn vragen altijd bij de leerkracht terecht. Er zijn ook extra vragenuurtjes in het Open Leercentrum, waar je gratis gebruik kan maken van een computer, internet en programma’s als Excel.’

Zijn doel is om Dieet- en voedingsleer te studeren aan de hogeschool. ‘Niks kan me nu tegenhouden om mijn diploma te behalen!’

Opleidingsaanbod

Wil jij net als Philip je diploma secundair onderwijs behalen? Bekijk ons opleidingsaanbod en kom naar een van onze infomomenten.

← Terug naar overzicht