Experimenteren met leren

June 21, 2018

De afgelopen 2 jaar experimenteerde Toekomstonderwijs samen met partners uit Verenigd Koninkrijk, Ierland en Finland rond nieuwe manieren van leren. De ervaringen en tips staan nu gebundeld in handboeken.

Het Eurosoleproject focuste op zelfgestuurd leren als manier om cursisten te motiveren en uitval te voorkomen.

Grote vragen

De rode draad doorheen het project waren de Big Questions. Dat zijn prikkelende vragen of uitdagingen zonder vast omlijnd antwoord die uitnodigen om op onderzoek te gaan, samen te werken en je eigen leren in handen te nemen.

“Deze ‘grote vragen’ zijn ideaal om een nieuw onderwerp te introduceren, nieuwsgierigheid op te wekken en de vaste verwachtingspatronen van de les af en toe te doorbreken”, zegt Silvia Terrenzio, projectmedewerker en leerkracht bij Toekomstonderwijs.

Jongeren in Dublin buigen zich over een grote vraag

Jongeren in Dublin buigen zich over een grote vraag

Ervaringen uitwisselen

Silvia trok in maart vorig jaar met 2 collega’s naar Groot-Brittannië om ervaringen uit te wisselen met de andere partners van het project.

Ook voor enkele cursisten betekende het project een kans om met andere jongeren nieuwe manieren van leren te ontdekken. In oktober 2016 trokken 2 cursisten naar Ierland. Afgelopen najaar was het de beurt aan 2 anderen die naar Finland reisden. De studiereizen bleken een gesmaakte eerste buitenlandse ervaring!

Expertise delen

Via de experimenten in zelfgestuurd leren, kreeg Toekomstonderwijs de kans om aan de slag de gaan met een nieuwe methodiek en om met een frisse en open blik ervaringen met elkaar uit te wisselen.

De opgedane kennis deelde Toekomstonderwijs onder andere tijdens vormingsdagen van VOCVO, EAEA en een leervoormiddag die het zelf organiseerde voor vormingsmedewerkers uit andere organisaties.

Handboek en website

De vier partners bundelden hun ervaringen rond het project in een aantal handboeken waarmee je zelf aan de slag kan gaan. De handboeken zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in zelfgestuurd leren en voor wie veranderprocessen in de eigen organisatie wil realiseren.

Op deze website vind je alle informatie over het project en een heuse Big Question Databank. Als je een account aanmaakt kan je zelf grote vragen bijdragen en de handboeken raadplegen. Deze verschijnen deze zomer in het Engels, Fins en Nederlands.

← Terug naar overzicht