‘Discriminatie aanpakken als politie-inspecteur’

July 5, 2018

Wie wil werken als politie-inspecteur, moet eerst slagen voor 5 zware selectieproeven. Om kandidaten een betere kans op succes te geven, startte Toekomstonderwijs in samenwerking met de lokale politie Antwerpen een voorbereidingstraject op. Omar (21) is een van de cursisten die het traject met glans afrondde.

Op dit moment werkt Omar nog als tramchauffeur, maar hij is vastbesloten om te slagen voor de selectieprocedure van de politie. ‘Discriminatie en onrecht, op welk vlak dan ook, hoort niet in onze maatschappij’, zegt hij, ‘Als politie-inspecteur heb je het gezag om er iets aan te doen.’

Niet weglopen maar praten

Op zijn allereerste sollicitatiegesprek kreeg hij voor het eerst te maken met discriminatie. De eigenaar van het restaurant waar Omar als kelner wilde werken, zei dat allochtonen nooit op tijd komen. ‘Ik was verbaasd’, zegt Omar, ‘Ik was voor het gesprek zelfs 10 minuten te vroeg.’

In plaats van boos te worden of weg te lopen, besloot Omar om het gesprek aan te gaan. ‘De eigenaar vertelde mij dat hij gefrustreerd was omdat er die dag 3 kandidaten, toevallig alle drie allochtoon, te laat waren gekomen. Toen begreep ik beter waar zijn reactie vandaan kwam. Van zijn kant kreeg ik ook excuses.’

Redeneervermogen en grammatica

Via Toekomstonderwijs bereidde hij zich voor op de cognitieve proef en het gesprek met de selectiecommissie, twee onderdelen van de selectieprocedure van de politie.
Tijdens de cognitieve proef test men vooral het redeneervermogen van de kandidaten en hun kennis van de Nederlandse spelling en grammatica. ‘Wiskunde opfrissen was nodig’, aldus Omar, ‘en Nederlands was voor mij altijd een probleem. Daarom kwamen de lessen goed van pas.’

Motivatie en stressbestendigheid

Tijdens het gesprek met de selectiecommissie test men de motivatie van de kandidaten en hun stressbestendigheid. ‘Wat ik leerde tijdens de lessen, helpt me niet alleen voor de proeven, maar kan ik ook toepassen in mijn job als tramchauffeur’, zegt Omar. ‘Als er nu in de tram iemand roept, ga ik er beter naar luisteren, in plaats van mijn raampje dicht te draaien.’

Als afsluiter van de lessenreeks moest hij voor een nep-selectiecommissie komen. Het gesprek werd gefilmd. ‘Het was wat ongemakkelijk om jezelf op beeld te zien, maar ik heb erg veel nuttige tips gekregen.’

2 avonden per week les

Tijdens het voorbereidingstraject volgde hij 6 maanden lang 2 avonden per week les. ‘Als ik die dag voor mijn werk om 4 uur moest opstaan, was dat vaak even doorzetten’, zegt Omar. ‘En veel koffiedrinken!’

Hij heeft er veel goede hoop in dat hij binnenkort bij de politie kan starten. ‘Ik help graag mensen in nood. En de politie is niet voor niets een hulpdienst.’

Praktisch

Ook interesse om politie-inspecteur te worden? Bereid je voor op de selectieprocedure van de politie. Kom op 1 of 4 september naar een infomoment in Hoboken en schrijf je in.

← Terug naar overzicht